Contoh Model Soal PAT Kelas 10 SMA dan Structure dalam Tes Masuk PT Kedinasan/STAN dan tes TOEFL

oleh -1.314 views
Belajar-di-rumah-stay-at-home

EDISI dua puluh dua program Belajar di Rumah. Kali ini soal dan pembahasan Contoh Model Soal PAT Kelas 10 SMA dan Structure dalam Tes Masuk PT Kedinasan/STAN dan tes TOEFL. Program belajar di rumah merupakan kerja sama antara RCTV, Radar Cirebon Koran, Radar Cirebon Online dan Neutron Yogyakarta Cabang Cirebon.

The Lion and The Mouse
Once when a lion was asleep, a little mouse began running up and down upon him; this soon awoke the lion, who placed his huge paw upon the mouse, and opened his big jaws to swallow him.
“Pardon, O King,” cried the little mouse “forgive me this time. I shall never forget it, who knows I may be able to do you a good tum some of these days?” The Lion was so tickled at the idea of the mouse being able to help him. Then he lifted up his paw and let him go.
One day the lion was caught in a trap. Some hunters who wanted to carry him alive to the King, tied him to a tree while they went in search of a wagon to carry him in. Just then the little mouse happened to pass by and see the sad plight in which the lion was. The little mouse went up to him and soon gnawed away the ropes that bound the king of the beasts. Soon after the little mouse had finished gnawing away the ropes, he asked the lion to run away.

1. Which of the following statements is CORRECT according to the text?
A. The mouse successfully took a revenge against the lion.
B. The mouse suceeded in paying a favour to the King.
C. The mouse kept his promise to help the lion back.
D. The Lion King showed his kindness by letting the mouse go
E. The lion felt amused with what the mouse promised.

Jawaban: E

2. What is the moral lesson from the text?
A. Don’t look at someone because of his clothes.
B. It is best to prepare for the days of necessity.
C. Common people may prove great ones.
D. United we stand, divided we fall.
E. Honesty begins at home.

Jawaban :. C.Common people may prove great ones.
Hal tersebut bisa disimpulan dari si tikus yang melambangkan orang biasa , dan dia mampu melakukan sesuatu yang hebat dengan menyelamatkan singa.
.
3. Paragraph three mainly tells that….
A. the little mouse asked for forgiveness
B. the hunters carried the lion alive to the king
C. the lion was tied to a tree by the hunters
D. the little mouse could prove that he could help the lion
E. from the first, the lion believed in what the little mouse said

Jawaban :. D.the little mouse could prove that he could help the lion
Paragraf 3 menceritakan usaha keras tikus menyelamatkan singa seperti yang ia janjikan kepada singa sebelumnya.

4. What did the little mouse do to prove his words?
A. He would never forget the lion.
B. He tried hard to help the lion free.
C. He ran up and down upon the lion.
D. He asked for apology to the king ofthe beast.
E. He tied the lion to the tree so that the hunters could carry him.

Jawaban :. B.He tried hard to help the lion free
Hal itu bisa dilihat dari kutipan:..” The little mouse went up to him and soon gnawed away the ropes that bound the king of the beasts. Soon after the little mouse had finished gnawing away the ropes, he asked the lion to run away”..

5. The little mouse went up to him and soon gnawed away the ropes that bound the king of the beasts. The underlined words mean __
A. beat
B. bite
C. hit
D. chew
E. rinse

Jawaban : B. bite
Gnawed away bermakna menggigit, sehingga jawaban yang sesuai adalah bite.
The lion felt amused with what the mouse promised.

Hal tersebut bisa dilihat dari kutipan:… “The Lion was so tickled at the idea of the mouse being able to help him”. Kata tickled bisa diartikan amused, kagum/tertarik. Singa kagum/tertarik pada ide tikus untuk gantian membantunya suatu saat nanti.

A Trip to Snow Mountains

When my family was living in Sydney, we used to go to a place called Snow Mountains because Sydney never has snow in winter. Well, the weather can get very, very cold, and the temperature could go as minus 5 degrees Celsius, but it never snows. That was the reason why we liked going to Snow Mountains.

Our first trip to Snow Mountains was very exciting. We went with a group of foreign students from different parts of the world. We went by bus to Canberra and then we went up to the mountain. And believe me, you need to be an expert driver because the road was rough and wet. We had to go very slowly and cautiously.

Luckily, our driver was a real professional. He did a great job taking us to the mountains, but I saw many good cars sliding off the roads. The police were made busy by those accidents, but the police seemed to have anticipated the situations. They had all kinds of equipment to help the poor cars.

When we reached the resort area, a nice warm meal was waiting in a nice and warm dining room. It was a relief. Then we had to hire the “Snow-Mountain gear” like caps, scarves, thick jackets, and snow boots. We simply had to do that or we would have been freezing to death. I felt really big and fat in that outfit and I had to learn how to walk in snow.

The most exciting part was the toboggan ride. Toboggan is basically a fiberglass board designed to slide down the snowy slopes. So I climbed up the hill and then I sat down on the toboggan. I held on to ropes used to steer and slid down the hill. It turned out that my steering ropes weren’t tied on correctly, so I could not control my toboggan properly. I slid down really fast without being able to control where I was going. So I ended up plugging into a freezing cold creek! …

6. Why was an expert driver needed to drive to Snow Mountains? Because ….
A. the roads were snowy
B. the roads were slippery
C. it was a comfortable trip
D. there were a lot of accidents there
E. it was the trip to the snowy mountains

Jawaban : B. the roads were slippery
Hal tersebut bisa dilihat dari kutipan berikut:…. And believe me, you need to be an expert driver because the road was rough and wet,. Ini berarti jalan menuju ke Snow Mountain licin (slippery).

7. “We had to go very slowly and cautiously,” (Paragraph 2)
The synonym of the underlined word is ….
A. dangerously
B. clumsily
C. carefully
D. anxiously
E. patiently

Jawaban : C. carefully
Carefully bermakna dengan hati hati, maka kata yang sesuai adalah cautiously.

8. Why did the writer love to go to the snow mountains?
A. He was living in Sydney.
B. Sydney never has snow in winter.
C. The weather is very cold.
D. The temperature could go as minus 5 degrees.
E. The way to the mountains was very challenging.

Jawaban : B. Sydney never has snow in winter.
Hal tewrsebut bisa ditemukan dalam kutipan berikut:… “When my family was living in Sydney, we used to go to a place called Snow Mountains because Sydney never has snow in winter”.

9. By writing the text, the writer intends to___
A. amuse the readers with his experience
B. retell his past misery
C. describe a particular place named Snow Mountain
D. share his past journey to snow mountain
E. entertain the readers with a past experience

Jawaban : D. share his past journey to snow mountain
Teks diatas adalah sebuah recount text, dimana purpose/intentionnya adalah to retell/share the writer’s past experience, event, or happening.
Sehingga, possible answer adalah opsi B dan D. jawaban yang paling tepat adalah opsi D, karena teks di atas menceritakan perjalanan penulis ke Snow Mountain yang menyenangkan.

Paired conjunctions
Penalaran :
Pasangan harus sesuai, tidak boleh ditukar
Not only…..but als¬o……._ Both………..and………..__
Neither……..nor………..
Either……….or…………

7. Andy bought not only a new car…..
A. And also a new house
B. But a new house
C. Nor a new house
D. but also a new house

Jawaban : D
Pembahasan :
Pola Not only harus diikuti dengan but also, sehingga menjadi Andy bought not only a new car but also a new house

8. Not only the passangers but also the pilot of the helicopter ….in the crash last night
A. Are saved
B. Wasn’t saved
C. was saved
D. weren’t saved

Jawaban : C
Pembahasan :
Jika not only berpasangan dengan but also diposisi subject kalimat, maka tunggal atau jamak dari predikat tergantung kata setelah but also. Setelah but also diikuti the pilot, bentuk tunggal sehingga jawaban adalah was saved ( not only-but also selalu dipakai untuk pola kalimat positif)

TENSES

Metode Penalaran

  1. Temukan time marker (penanda waktu dalam soal)
  2. Temukan temporal conjunction/connective

9. The members of the expedition team __ along the river when they accidentally found a big cave.
A. were walking
B. was walking
C. will walk
D. walked
E. walk

Jawaban : A
Pembahasan :
Dalam soal tersebut, ada temporal conjunction berupa kata When (ketika).
Penalaran:
S+was/were +Ving when S+V2
The team __ along the river when they accidentally found a big cave
V2

Sehingga di kalimat sebelum, jawaban yang tepat adalah were walking, menggunakan were karena subject kalimat dalam bentuk plural(jamak), yaitu the members of…

10. Leo : When did you come home Last night?’
Ronnie :‘When you_______soundly
A. sleep
B. slept
C. were sleeping
D. was slept
E. was sleeping

Jawaban : C
Pembahasan :
Jawaban Ronnie jika dinyatakan secara lengkap adalah:
I came home last night when you____soundly.
V2
Penalaran:
S+was/were +Ving when S+V2
Sehingga kalimat setelah when yang paling tepat adalah you were sleeping

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *